pengangkutan.gif (10846 bytes)

Tempahan Pada Bila-Bila Masa

kapallaut.jpg (8656 bytes)
Feri KK-Labuan-KK

van.jpg (10797 bytes)
Van Persendirian

bus2.JPG (9652 bytes)
Bus Persiaran

bus1.jpg (19466 bytes)
Bus Sewa Khas

 

 

 

 

 

Home  Pengenalan  AgensiPengurus   PulauPercutian  PusatPercutian BangunanIndah  Kebudayaan  Pengangkutan  Penginapan   Links

Pengangkutan:

Pelancong yang akan ke distenasi percutian mempunyai pelbagai pilihan untuk melancarkan perjalanannya iaitu mengikuti pakej-pakej yang disediakan oleh agensi-agensi pelancongan atau menguruskan perjalanan mengikuti pilihan sendiri. Jenis pengangkutan bergantung kepada distenasi yang ditujui. Bagi para pelancong luar adalah disyorkan untuk memilih perkhidmatan yang diberikan oleh agensi-agensi perkhidmatan pelancongan kerana bukan sahaja memudahkan tetapi juga semua urusan perjalanan akan disediakan agensi terbabit. Misalnya jika anda membuat perancangan untuk ke "Kinabalu Nationl Park" Kinabalu, anda boleh menghubungi terus kepada Kinabalu Gold Resort dan sebagainya. Antara syarikat yang mengendalikan pengangkutan adalah seperti berikut:

Syarikat Pengangkutan:

Borneo Nature Tours Sdn. Bhd. [BNT] yang beroperasi pada September 1996 dalam kegiatan pelancongan yang melibatkan pelancongan dalam negeri dan luar. BNT sebuah subsidiari milik penuh ICSB  dan diperbadankan pada 22 November, 1990. Dengan pemilikan ekuiti ICSB 60% ekuiti dalam Travel-Rent-A-Car Sdn. Bhd.. Secara tidak langsuang ICSB telibat bagai menyediakan perkhidmatan pengangkutan dan penyewaan kereta bagi tujuan pelancongan.

Syarikat Hotel

Para pelancong yang memerlukan perkhidmatan pengangkutan untuk ke distenasi-distenasi tertentu, pihak hotel lazimnya menyediakan pengangkutan atau mendapatkan pengangkutan melalui agensi-agensi persiaran atau pengusaha-pengusahan pengangkutan.

Jenis-Jenis Pengangkutan

Bagi para pelancong dalam kumpulan besar, mereka akan disediakan dengan Bus Besar yang boleh memuatkan diantara 40 hingga 50 orang. Sementara pelancong dalam kumpulan kecil atau individu, mereka boleh mendapatkan pengangkutan van atau mini bus yang boleh memuat sehingga 12 orang. Para pelancong yang mempunyai distenasi ke pulau-pulau, mereka boleh mendapatkan perkhidmatan bot yang kapasitinya sehingga 18 orang sementara pelancong yang ingin melawat pulau Labuan boleh mendapatkan perkhidmatan Feri dari Kota Kinabalu ke Labuan.